A betelepültek legfőbb megélhetési forrása a szőlőművelés volt.
A szőlőből készült jó minőségű bor több volt, mint amennyit a család el tudott
fogyasztani. A szőlősgazdák
ekkor engedélyt kértek és
kaptak, hogy saját szőlőjükből
készített boraikat saját
házukban árusíthassák, így
alakultak ki a méltán híres
óbudai kiskocsmák.
Később hideg ételeket is
felszolgáltak a bor mellé.
Néhány év múlva a kocsmákban meleg ételt is árusíthattak Így alakultak ki a
hangulatos óbudai kisvendéglők, a piros kockás abroszokkal, hangulatos
kerthelyiségekkel.
Ennek a fejlődésnek vetett véget az
1880-as években a filoxéra
(szőlőgyökértetű), mely iszonyatos
pusztítást hagyott maga után.
A filoxéravész gyökeresen
megváltoztatta a korábbi életmódot
is.
Az idők során a szőlőskertek nélkül maradt egykori szőlősgazdákból
kialakult egy iparosodó réteg, egyre több ember dolgozott Óbuda gyáraiban,
így a Hajógyárban, Jéggyárban, Selyemgombolyítóban, a Textilfestőben, a
Guttmann harisnyagyárban, a Leipziger szesz- és likőrgyárban, a
Dohánygyárban, a téglagyárakban, a Goldbergerben, a Pamutkikészítőben